Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een verhoogd eigen risico in de opstalverzekering?

Bij sommige verzekeraars kan je vrijwillig het eigen risico van je opstalverzekering verhogen, waardoor je korting op je premie krijgt. Is dit het overwegen waard

Een opstalverzekering verzekert jouw huis tegen brand en nog een aantal schadeoorzaken. Ga je akkoord met een hoog eigen risico in ruil voor een korting?

Op meerdere manieren zorgt een hoog eigen risico voor een lagere premie voor de opstalverzekering. Door een eigen risico van bijvoorbeeld 500 euro hoeft de verzekeraar bij een kostbare schade de eerste 500 euro niet zelf te betalen. Wat ook meetelt is het feit dat de verzekeraar minder schades te behandelen krijgt. Alleen al het in behandeling nemen van een claim kost de verzekeraar namelijk geld. Kleinere claims krijgt de verzekeraar niet meer te behandelen.

Waar sluit je de opstalverzekering voor af?

Met een eigen risico gaat een schade je geld kosten ondanks dat je verzekerd bent. Dat druist voor veel mensen in tegen het gevoel van het goed verzekerd zijn. Maar een korting op de premie kan weer veel goed maken. Je dient namelijk bijna nooit een claim in op de opstalverzekering. De grootste gevaren waar je deze verzekering voor afsluit zijn brandschade, stormschade en inbraakschade. Vooral brand is een groot gevaar. Bij een brand probeer je het eerst zelf te blussen. Als dat niet lukt schakel je de brandweer in. Het duurt minimaal vijf minuten tot de brandweer er is. De brandweer houdt de schade beperkt, maar zorgt met bluswater ook weer voor extra schade. Door brand ontstaan de duurste schades.

Hoe werkt een eigen risico in de praktijk?

Stel, door een brand ontstaat een schade van 25.000 euro. Bij de verzekeraar heb je gekozen voor een eigen risico van 500 euro. De verzekeraar wikkelt de schade af en betaalt de partijen die een bijdrage leveren aan het oplossen van de schade. Na het afwikkelen van de schade zal de verzekeraar bij jou nog het eigen risico in rekening brengen.

Reserveer wel het bedrag aan eigen risico

Een besparing op de premie is mooi meegenomen, maar bij een schade moet je het bedrag aan eigen risico wel beschikbaar hebben. Ook als je het geld beschikbaar hebt is het bij een schade toch zuur. De timing van de schade, en dus het betalen van het eigen risico, komt altijd slecht uit en komt ook altijd ongelegen. Bij voorkeur zet je het geld dus van tevoren apart.

Niet bij alle verzekeraars is een verhoogd eigen risico mogelijk

Er zijn verzekeraars die de optie van een verhoogd eigen risico aanbieden, maar dat doen ze niet allemaal. Daarnaast is het ook nog steeds een kwestie van goed vergelijken. Mogelijk biedt een andere verzekeraar een opstalverzekering aan met betere voorwaarden zonder een eigen risico en ook nog tegen een lagere premie. Het afsluiten van een opstalverzekering is namelijk maatwerk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.